De landbouwersorganisaties en Fluxys hebben een nieuwe akkoord afgesloten over schadevergoedigen voor het geval de nutsmaatschappij werken zou uitvoeren op landbouwgrond.





Landbouworganisaties en Fluxys hernieuwen overeenkomst


Brussel, 3 september 2012 - Vandaag ondertekenden Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat en Fédération Wallonne de l'Agriculture met Fluxys Belgium een vernieuwde overeenkomst. Het akkoord herbevestigt de jarenlange samenwerking en brengt de vergoedingen in lijn met de stijging van de marktprijzen.



Iedereen op gelijke voet

Fluxys legt het overgrote deel van zijn leidingen aan in landbouwgebied. Goed nabuurschap tussen Fluxys en de landbouwgemeenschap is dan ook van groot belang. Bij het uitvoeren van werken kunnen landbouwers immers tijdelijk gedeelten van hun akkers en weiden niet gebruiken.



In die optiek is Fluxys met de landbouworganisaties een akkoord overeengekomen waarin vergoedingen worden gedetailleerd en waarin beschreven staat welke voorzieningen Fluxys tijdens de werken treft om onder meer de structuur van de ondergrond zo weinig mogelijk te verstoren, om drinkwater te voorzien voor het vee of om drainages te herstellen. De aanpak om in een goede verstandhouding een overeenkomst te sluiten met de landbouworganisaties heeft ook het voordeel dat iedereen op gelijke voet wordt behandeld.



Faire vergoeding

Het vernieuwde akkoord herbevestigt de bestaande samenwerking met de landbouwgemeenschap en brengt het niveau van de vergoedingen voor een aantal producten meer in lijn met de marktprijzen. Het vorige akkoord dateerde immers van februari 2009. Zo zijn bijvoorbeeld de vergoedingen aangepast voor werken in een tarwe-, gerst-, koolzaad- en suikerbietenveld. Voor triticale en spelt zijn specifieke vergoedingen vastgelegd. Voorts besteedt de vernieuwde overeenkomst speciale aandacht aan de vergoedingen die nodig zijn voor terreinen met bioteelt.